Balance Board Fitness

Sigurno vam se dogodilo da niste na vrijeme primijetili prepreku na put i zbog toga poljubili asfalt. Poskliznuli ste se i krivo se dočekali…u takvim situacijama se pitamo „Zašto ja?“ i kako nam se tako nešto može dogoditi. Odgovori na ta pitanja su jednostavna:

Sve što radimo u svakodnevnom životu zahtijeva i uključuje balans, odnosno ravnotežu. Što je bolji osjećaj za ravnotežu, to je bolja izvedba.

Dobar osjećaj ravnoteže je sposobnost tijela da zadrži uspravan stav brzom reakcijom na promjene učinka vanjskih sila. Sa starenjem slabi aktivnost živčanog sustava i mišićna snaga, a posljedično i stabilnost, uglavnom zbog inaktivnosti.

Održavanje ravnoteže se može poboljšati treningom, odnosno redovitim provođenjem jednostavnih vježbi za ravnotežu koje će očuvati dobre reflekse.

U našem programu koristimo dasku za ravnotežu, tzv. balance board ili balance daska.

Radi se o dasci koja vježbaču pruža prilično nestabilnu površinu na kojoj se izvode vježbe propriocepcije, ravnoteže i snage u stojećem, sjedećem i ležećem položaju. Koristi se u rehabilitaciji te u svakodnevnom rekreativnom i profesionalnom sportu.

Svrha treninga je vježbanje ravnoteže  pomakom težišta tijela izvan temelja potpore, te poticanjem mišićne reakcije i refleksa pomakom i naglom promjenom zgloba na nestabilnoj površini.